Jadłospis wiosenny

1.

śniadanie

płatki owsiane na  mleku, chleb żytni razowy, masło, schab/ łopatka pieczona , sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną

II śniadanie

papryka

obiad

rosół z makaronem, potrawka z kurczaka, ziemniaki , surówka z marchewki i pora, kompot, jabłko

podwieczorek

chleb mieszany, masło, twarożek biały, ogórek, koperek, herbata owocowa

2.

śniadanie

chleb razowy, masło, pasta rybna ze szczypiorkiem i natką pietruszki, herbata z cytryną

II śniadanie

jogurt, chrupki kukurydziane

obiad

krupnik, kotlet mielony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i selerem, kompot, jabłko

podwieczorek

chleb mieszany, masło, ser żółty z bazylią, kawa zbożowa

3.

śniadanie

musli z mlekiemgrahamka z masłem i miodem, herbata owocowa

II śniadanie

jogurt z owocami

obiad

krem cebulowy z grzankami, gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z buraczków na zimno, kompot, jabłko

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, pomidor, bazylia, herbata z cytryną

4.

śniadanie

pieczywo mieszane, schab pieczony, masło, ogórek, natka pietruszki, kawa zbożowa

II śniadanie

marchew świeża

obiad

kalafiorowa z kukurydzą i mięsem drobiowym, zapiekane zielone naleśniki (szpinak) z nadzieniem warzywno-mięsnym,  kompot, jabłko

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło,  ser żółty, pomidor, rzerzucha, kakao

5.

śniadanie

sałatka jarzynowa, chleb mieszany, masło,  łopatka pieczona, herbata miętowa

II śniadanie

mandarynki

obiad

brokułowa, ryba smażona, ziemniaki, surówka z białej kapusty, pomidorów i papryki, kompot, jabłko

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło, ser biały z ziołami, kakao

6.

śniadanie

bułka musli, serek wiejski z natką pietruszki,  kakao

II śniadanie

ananas w lekkim syropie

obiad

szpinakowa z ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, ziemniaki, sałata z sosem jogurtowym , kompot

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ogórek, bazylia, kawa zbożowa

7.

śniadanie

kasza manna na mleku, bułka musli, masło, łopatka pieczona, pomidor, rzerzucha, herbata

II śniadanie

jabłko

obiad

kapuśniak, kotlety z piersi kurczaka, ryż , surówka z sałaty, szczypiorku i koperku, kompot, gruszka

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao

8.

śniadanie

jajo na twardo w sosie jogurtowymbułka pszenna, ser żółty, papryka, kakao

II śniadanie

arbuz lub banan

obiad

barszcz ukraiński, pulpety rybne z koperkiem, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi i szczypiorku, kompot, gruszka

podwieczorek

pieczywo mieszane,  masło, łopatka pieczona, pomidor, bazylia, kawa zbożowa

9.

śniadanie

makaron na mleku, bułka z musli z miodem

II śniadanie

sok marchwiowo-owocowy, chrupki kukurydziane

obiad

neapolitańska z makaronem,  pulpeciki a’la gołąbki (z mięsa mieszanego z kapustą włoską i świeżymi pomidorami), ziemniaki, kompot, jabłko

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło,łopatka pieczona, ogórek, koperek, kawa zbożowa

10.

śniadanie

pieczywo mieszane, łopatka pieczona, papryka, sałata,  kawa zbożowa

II śniadanie

jabłko

obiad

grochowa, pierogi leniwe ze śmietaną i ananasem, kompot, gruszka

podwieczorek

pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor, bazylia, kakao

wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom… poz 1154 oraz Załącznika II do rozporządzenia informuję, że produkty oznaczone podkreśloną czcionką należą do grup środków alergizujących